قرائه الملصقات الغذائيه - البطاقة الغذائية - نسب النشويات

Full Width - True/False

قرائه الملصقات الغذائيه - البطاقة الغذائية

قرائه الملصقات الغذائيه - البطاقة الغذائية

شارك المقالة
قرائه الملصقات الغذائيه - البطاقة الغذائية
قرائه الملصقات الغذائيه - البطاقة الغذائية 




أن جداول القيم الغذائيه الملصقة من خارج  اصناف الطعام المختلفة  قد نواجه لبس او صعوبة عند فهمها أو ترجمتها. 
عند وجود رقم بالجرام بجوار كميه الكاربوهيدرات الكليه ونسبه مئويه بجوار الرقم تختلف عنه تماما .

جرعه الأنسولين السريع  تحسب فقط علي الرقم المكتوب بجوار الكاربوهيدرات الكليه كما هو مبين في الشكل التوضيحى , النسب المئويه هي القيم المرجعية الحالية المستخدمة كأساس للاحتياج اليومى  Daily Value ٪ DV. 


أنقر الصور للتكبير 

قرائه الملصقات الغذائيه - البطاقة الغذائية


قرائه الملصقات الغذائيه - البطاقة الغذائية

قرائه الملصقات الغذائيه - البطاقة الغذائية





وهي ببساطه نسبه الكاربوهيدرات في الصنف الغذائي بالنسبه لشخص متوقع ان يستهلك 300 جرام كاربوهيدرات استنادا إلى نظام غذائي 2000 من السعرات الحرارية للبالغين والأطفال فوق 4 سنوات.

ملحوظه هامه 

الكاربوهيدرات الكليه تشمل

السكر =                     تدخل كامله في حساب جرعه الانسولين 
النشا =                       تدخل كامله في حساب جرعه الانسولين 
الالياف =                   يخصم ماي يزيد عن 5 جرام الياف من حساب الكارب في حاله واجهنا هبوطات 
السكريات الكحوليه =     يدخل نصفها فقط في حساب جرعه الانسولين 

◄ معلومات اكثر تفصيلا 

  الألياف /فايبر اللي هي عباره عن الجزء(من النبات ) الغير قبل للهضم أو التكسير في الجسم نوع من الكربوهيدرات علشان كده بتندرج في الحساب تحت خانه الكاربس في أي منتج .لكن الجسم مش بيتعامل معها زي الكارب علشان كده تأثيرها علي معدلات السكر في الدم مختلف . 

الألياف مش بتعلي السكر لأنها لا تهضم ..و يمكن خصمه من الكارب الكليه لأكله

قواعد خصمه المتعارف عليه(ADA) 

  • أقل من 5 غرام في الأكله ..نحسب الجرعه علي الكارب الكليه عادي 
  • أكتر من 5 غرام في الأكله ..تخصم من حساب الكارب ..في النقطه دي بعض مختصي التغذيه ومثقفين السكري قالو نخصم نص الكميه بس وليس كلها ..ألإختيار متروك حسب متابعه السكر بعد الأكل 
  • الشخص البالغ المفروض ليه يوميا 20-35 غرام من الألياف يوميا ...كل ما زودنا مقدار الالياف يجب أن نزود مقدار شرب المياه 


 الألياف نوعين .. نوع غير قبل للذوبان و نوع قابل للذوبان فى الماء 

نوع قابل للذوبان

بيجتذب المياه ويكون حاجه زي الجل بتأخر عمليه الهضم وتبطأ أن aلمعده تفضي علشان كده بيدينا إحساس بالشبع كمان بتأخر من سرعه إمتصاص السكر في الأكل بالتالي بتلعب دور في تحكم أحسن في معدلات السكر في الدم .كما أنها بتتحد مع الكوليسترول (LDL)و بتقلل من نسبته في الدم.

موجوده في الشوفان/العدس/تفاح/برتقال/بذر الكتان/فراوله/مكسرات/فول/بازلاء مجففه /الخيار/كرفس /جزر/التوت

نوع غير قبل للذوبان  

لا تذوب في الماء ..مهمه لحركه الأمعاء و الأخراج ,بتمنع الإمساك و بتقلل من خطوره بعض إضطرابات المعده .
موجوده في الحبه الكامله /الخضار بصفه عامه /البذور/الكسكس/الشعير/رز بني/بروكلي/برغل /كوسه /بصل/ملفوف/طماطم/جزر/خيار/بسله خضراء/الخضروات الورقيه الغامقه /زبيب/عنب/

 السكريات الكحوليه

نصف كميتها فقط اللي بتاثر علي سكر الدم علشان.كده نحسب علي نص كميتها

 قراءة الملصق الغذائي في جدول مترجم بحصه غذائيه معينه:

عند حساب الكربوهيدرات ، نتبع الخطوات التالية

أولاً:    ابحث عن الكمية في الحصة الواحدة
ثانياً:   ابحث عن اجمالي كمية الكربوهيدرات في الحصة الواحدة
ثالثاً:    حدد الكمية التي ستتناولها
رابعاً:  اضرب عدد الحصص التي ستتناولها في اجمالي كمية الكروهيدرات في الحصة الواحدة

ملاحظة  إذا كانت كمية الألياف في الحصة الواحدة = ٥ جرام أو أكثر، فلابد من خصم كمية الألياف من إجمالي الكربوهيدرات

 قراءة الملصق الغذائي في جدول مترجم بالوزن 

عند حساب الكربوهيدرات ، نتبع الخطوات التالية

أولاً: تقسم كميه الكاربوهيدرات الموضحه في الجدول علي قيمه الوزن الموجود في الجدول وهذا يساوي نسبه الكاربوهيدرت المئويه لهذا الصنف 
ثانياً: نضرب النسبه المويه في الوزن المأكول = عدد جرامات الكاربوهيدرات في الووجبه



نشكر حسن متابعتكم - رجاء متابعة الحساب الخاص بالمجموعة على وسائل التواصل الأجتماعى 



https://www.dsld.nlm.nih.gov/dsld/dailyvalue.jsp
 مرجع للقيم اليومية - من الفيتامينات و عناصر التغذية الأخرى 
صورة البطاقة الغذائية  : وزارة الصحة السعودية 
إشترك ليصلك جديد المواضيع

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق

يمكنكم الانضمام الى متابعينا في مختلف مواقع التواصل الاجتماعي للتوصل بكل جديد مدونة اليازبرو في مختلف المواضيع التقنية اليومية

أحدث الاخبار التقنية

في الموقع الان

نموذج الاتصال

الاسم

بريد إلكتروني *

رسالة *